Az iskolánk története, hitvallása, munkássága

A PÁTRIA Alapfokú Művészetoktatási Intézményt 1996-ban alapította Bakonyi István. Az iskola alapítását megelőzően 1980-tól az ő irányításával szakköri, együttesi keretek között zajlott a néptáncoktatás szép sikerekkel (Arany I-es minősítés, művészeti díjak, fesztiváldíjak). A történelmi, törvényi, intézményi változások tették szükségessé az önálló, csak néptáncot oktató iskolát. Az iskola fenntartója jelenleg a PÁTRIA Közhasznú Nonprofit Kft. Az új intézmény a térség több településén is fölvállalta a néptáncoktatást. Megkezdte oktató-nevelő munkáját Kunhegyesen és Abádszalókon, később csatlakozott Kunmadaras, valamint Zagyvarékas. Jelenleg ez az öt tagozat tartozik az iskolához. Rendezvényeink közül kiemelkedik a Tisza-tavi Folkfesztivál, a "Menjünk együtt Betlehembe!" című műsorunk, valamint a jeles napokhoz kapcsolódó táncműsorok (farsang, húsvét, a tánc világnapja, pünkösd).

Iskolánknak megalakulása óta kimagasló szerepe van Tiszafüred és egyben a Tisza-tavi régió kulturális életében, néphagyomány ápolásában. Fontos feladatunk, hogy a gyermekek és az ifjúság számára megfelelő alternatívát adjunk a szabadidő hasznos és értékes eltöltéséhez. Gyermekek százainak nyújtunk élményt adó elfoglaltságot és egyben a közösségi életre, emberi tartásra is neveljük őket.

Célunk, hogy az órákon olyan tudást, állóképességet, kitartást és élményt adjunk át a gyerekeknek, amelyet később a mindennapi életben, a tanulásban tovább hasznosíthatnak. Ezenkívül fontosnak tartjuk, hogy a mai modern világban felnövő gyermekek és ifjak számára értéket adjunk át és egyben heterogén közösségi életre, és emberi tartásra neveljük őket. Úgy tűnik munkánk eredményes, hiszen a hozzánk járó gyerekek mindig nagy kedvvel, örömmel érkeznek az órákra. Tudjuk és értékeljük, hogy a hozzánk járó gyermekek mennyi plusz feladatot vállalnak, ezért igyekszünk az oktató-nevelő munka mellett tartalmas programokat, bemutatkozási lehetőségeket teremteni számukra.

Fontos számunkra, hogy minél szélesebb körben megismertessük ezt a gyönyörű műfajt a gyermekekkel. Hiszen a tánc, a zene és a játék megismerése olyan tapasztalatot jelentenek a gyermekek számára, melyek az ő fejlődő világukban alapvetők és örömet hordozók. A néptánc a maga zenei, ritmikai, formai világával olyan ismereteket közöl, melyeket szóban nem, vagy csak nehezen lehetne átadni.


Az iskola hitvallása:

"Célunk olyan iskolai légkör kialakítása, melyben pedagógus-diák-szülő egyaránt jól érzi magát, megtalálja a tehetségének, képességének megfelelő szolgáltatást. Az intézmény legfontosabb feladata, hogy nevelési, oktatási program alkalmazásával megismertesse a gyerekekkel a hagyományos paraszti kultúra értékeit, amelyben a tánc központi szerepet töltött be, segítsen megtalálni a múlt-jelen-jövő kultúrájának összekapcsolását. Az órákon, fellépéseken, táborokban módunkban áll az ehhez kapcsolódó világképet még szélesebb körben ismerté tenni."

Pátria Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Tiszafüred